Aankoopbeleid vastgoed Spanje

Het aankoopbeleid van vastgoed in Spanje werkt anders als in Nederland daarom helpen wij u bij het zoeken naar een professionele Nederlandstalige makelaar. In Spanje kan namelijk iedereen zomaar makelaar worden en beschikken over alle huizen die aangeboden worden vanuit zeg maar de Spaanse Funda. Vandaar dat wij een selectie met makelaars hebben waar u van op aan kunt.
Bij aanschaf van vastgoed komen er meerdere zaken bij kijken zoals belastingen, registratiekosten, maar ook vaste kosten als gemeenschapskosten, etc. In Spanje heb je ook altijd een Advocaat in dienst naast je makelaar. De advocaat zal het proces begeleiden zodra je het aankoopproces ingaat. Hij zal een onderzoek plegen naar de juiste vergunningen en/of er nog restschulden op de woning zitten. Abonnementen en belastingen staan op adres niet op naam in Spanje. Op deze pagina zullen wij stapsgewijs alle proberen uit te leggen.

aankoopbeleid vastgoed in Spanje
Kosten koper en overdrachtsbelasting in Andalusië

Qua de Kosten Kopen en overdrachtsbelasting (ITP) moet je in Andalusië standaard rekenen op 11 tot 12% extra kosten (bij bestaande huizen). Vraag je advocaat altijd om een gedetailleerde offerte en laat het juridisch onderzoek of de registraties niet over aan de makelaar om kosten te besparen. Alle kosten worden aan/via de advocaat betaald in een full-service aankoop.

Advocaat

Nadat je een woning gevonden hebt wil je een bod doen en komt de advocaat om de hoek kijken. Alle juridische werkzaamheden voor het kopen van een huis in Spanje kunnen door de advocaat efficient uitgevoerd worden door middel van een machtiging / volmacht. Deze wordt ondertekend bij een Spaanse notaris. Zodra de koper en verkoper een verkoopprijs zijn overeengekomen, zijn de verantwoordelijkheden van de advocaat als volgt:

  • Opmaken reserveringscontract(tijdelijk aankoopcontract)
  • Aanvraag NIE nummer(Spaans BSN nummer) en Spaanse bankrekening
  • Juridisch onderzoek(controleren van schulden, vergunningen en verleden)
  • Overzetten servicecontracten (elektriciteit, water, IBI onroerend goed belasting, etc.)
  • De notaris
Spaanse Hypotheek

Voor een Spaanse hypotheek bieden banken een dekkingsgraad van maximaal 80% voor fiscaal residenten en 70% voor niet-fiscaal residenten over de taxatiewaarde. 20% tot 30% moet je dus zelf inbrengen. Hou er rekening mee dat je voor huizen op het platteland relatief minder hypotheek krijgt. De reden hiervoor is dat bij rustico/campo huizen de taxatiewaarde meestal ruim onder de marktwaarde ligt vanwege hun juridische situatie.

Sleutel beheer

Mocht u een 2e huis in Spanje als investering kopen, en het merendeel van het jaar willen verhuren dan kunt u het beheer overdragen aan zogenaamde sleutelservices. Zij zullen een percentage vragen van de verhuur opbrengst en zullen daarvoor alles afhandelen en zorgen dat je huis wordt beheerd en gecontroleerd. Voor meer informatie hierover bent u ook bij ons aan het juiste adres.

Mocht u nog vragen over het aankoopbeleid van vastgoed in Spanje, neem dan contact op met ons. Of zoek hier alvast naar een huis in Spanje dat bij u past.

Neem vrijblijvend contact op